Hos Captain Ru i Rarotonga
Hermed en sangskriver-historie fra min fantastiske rejse til Cook-øerne.
I New Zeeland kalder de Cook-folket for "Cook`o´nuts".
Her kan i læse om mit møde med Singer/songwriteren Captain Ru.

 


På den anden side af kloden, 12 tidszoner fra Danmark, ude i det frådende brusende Stillehav, ligger Cookøerne. Et subtropisk øsamfund der omfatter 15 små øer med 15.000 indbyggere. Dengang at James Cook opdagede disse øer for henved 250 år siden, var der stadig kanibaler her, men i dag er Coook`erne kendt for deres venlige sindelag og deres gæstfrihed. Her har børnene dans og musik som skolefag fra 1, klasse, således at de oprindelige danse- og musiktraditioner kan holdes i hævd og videreføres - og derfor siges det også at polynesiens bedste dansere og musikere findes her.
Jeg er kommet til hovedøen Rarotonga i en sen nattetime efter en rejse via Bangkok og Auckland, og har slået mig ned på det ydmyge vandrehjem
" Backpackers international". De første dage har jeg mødt mange lokale . Jeg har været i kirke med selveste den politiske oppositionsleder, som efterfølgende inviterede på overdådig Søndagsmiddag i menighedshuset. Jeg har fået kontakt med 2 indfødte kvinder med efternavnet "Andersen" som er døtre af en dansk immigrant der i forrige århundrede slog sig op i kokusolie-branchen og i en meget sen alder fik sine 2 døtre med husholdersken - en fantastisk historie, som jeg gerne fortæller ved en senere lejlighed. Her skal i imidlertid høre om mit møde med den lokale musiker: Singer/songwriteren Captain Ru.
En dag var jeg inde i Avarua, - hovedstaden på Rarotonga, og fandt her frem til CD-butikken, der ogsaa handler med musikinstrumenter. Jeg osede lidt rundt i butikken , klimtede paa håndgjorte ukulele`er og saa paa CD-covers som jeg ikke kendte. Jeg spurgte ekspedienten, en stor bred fyr, om han kunne anbefale noget musik. Han pegede paa en CD der lå forrest fremme.
- " Denne" sagde han " Det er alt det bedste fra alle de forskellige grupper her på øerne".
- " Den vil jeg gerne købe - siden du anbefaler dem så varmt " - sagde jeg, men han affærdigede mig med et vift og spurgte om jeg var sangskriver, det var han nemlig , og han kunne skrive en sang bare han fik et par stikord, også en om mig om det skulle være !
- " Hvordan skriver du sange " spurgte han mig
- " Jo jeg tager lige som et snapshot af en given situation og transformerer billedet til ord - sådan starter processen " forklarede jeg ham.
Han skiftede nu fokus igen og pegede på en CD.
- " Det er mig - der " sagde han og pegede på coveret
"Den vil jeg gerne købe " udbrød jeg. Men han virkede mærkeligt forlegen og viftede igen affærdigende med hånden.
Han fortalte videre at han havde skrevet en sang som han skulle fremføre i næste uge for et større selskab - og jeg skulle være velkommen til at komme med til denne performance.
Nu pegede han paa endnu en CD .
- " Det her er min første udgivelse - Jeg har lavet to " sagde han og virkede lidt cool.
Der stod " Ru" på coveret.
- " Er det dig" spurgte jeg. Jeg kunne ikke lige identificere den noget yngre og betydeligt slankere Captain Ru med ukulele og guldur, der smilede på coveret
- " Ja", svarede han og pegede ud hvilke numre han havde skrevet.
- " Den vil jeg rigtig gerne købe "sagde jeg insisterende - men Nej det ville han ikke høre tale om.
Han pakkede nu sin CD ned sammen med CD'en med de kendte grupper, som jeg havde bedt om at købe.
" Til dig" sagde han - og igen et "Færdigt arbejde" -vink med hånden !
Det rørte mig at han sådan, på sin kejtede facon, forærede mig sin CD.
" Jeg vil se dig igen - det ved jeg" sagde han nærmest clairvoyantisk og ønskede mig et fortsat godt ophold paa Rarotonga.
I bussen hjem transformeredes oplevelsen til en sang, og da jeg kom hjem paa backerhotellet skrev jeg teksten ned - om sangskriveren "Captain Ru" med sin egen lille recordshop i Avarua.
De meget specielle Credit-noter paa "Captain Ru"- CDèn var tilegnet "The Lord" m.fl.. og fragmenter herfra hjalp mig til at gøre sangen fix og færdig.
Senere hen ad eftermiddagen ankom jeg til Captain Ru's butik, med en fin trykt kopi af sangen, som jeg havde fremstillet paa Avaruas postkontor.
Melodien havde jeg i hovedet og på læben - og jeg havde naivt forestillet mig at vi kunne synge sangen sammen. Måske kunne han lære mig akkorderne på Ukulele. Men i butikken var der nu flere til stede . Nogle hang-around musikere stod med kyndige miner og så en video sammen med Captain Ru - som var fjern i blikket da jeg viste ham sangen som et eksempel paa hvordan jeg arbejder med sangskrivning . Jeg talte også i positive vendinger om den inspirerende CD han havde givet mig, men " Sshh " tyssede han - Jeg måtte ikke sige det højt i butikken at jeg havde fået CD'en af ham. Han var tydeligt ikke godt tilpas med situationen, men han fik da lige skimmet teksten, jeg havde givet ham, før den diskret strøg ned i lommen, uden at de andre opdagede hvad det egentlig drejede sig om. Han smilte og sagde:
- " Naa du lagde mærke til det " .
- " Til hvad " - spurgte jeg.
- " Ordene - paa - CD'en "
Jo - jeg havde læst teksten: Et solidt håndtryk og saa farvel !


I THANK ALMIGHTY GOD
IN GIVEN ME THIS TALENT
WHICH I WILL SHARE WITH ANYBODY
BECAUSE - IT`S NOT MINE
THANK YOU LORD

( fra covernoterne på Captain Ru CD )


A SINGER/SONGWRITER IN RAROTONGA

I`M A SINGER/SONGWRITEER IN RAROTONGA
MY ARTISTNAME IS CAPTAIN RU
I HAVE MY OWN LITTLE RECORDSHOP IN AVARUA
THE PLACE ON EARTH WHERE ALL MY DREAMS COME TRUE

I HAVE PLENTY OF GUITARS AND UKULELES
HANDCRAFTED FROM THE ISLAND ATIU
AND IF YOU LIKE SOMTHING SPECIAL FROM COOK-ISLANDS
I HAVE PLENTY OF DVD`S TOO

I CAN RECOMMEND YOU ALL THE BEST CD`S
TOURISTS USUALLY BUYS
BU IF I SHALL RECOMMEND YOU ONE OF MY OWN CD`S
CAPTAIN RU WILL FEEL A SENSE OF BLUE

I`M A SINGER/SONGWRITER IN RAROTONGA
MEITAKI ATUPAKI - CAPTAIN RU
I`M A SINGER/SONGWRITER IN RAROTONGA
AND NOW I`M GONNA SING A SONG FOR YOU

I THANK ALMIGHTY GOD
IN GIVEN ME THIS TALENT
WHICH I WILL SHARE WITH ANYBODY
BECAUSE - IT`S NOT MINE
THANK YOU LORD

I`M A SINGER/SONGWRITER IN RAROTONGA
MEITAKI ATUPAKA - CAPTAIN RU
I HAVE MY OWN LITTLE RECORDSHOP IN AVARUA
THE PLACE ON EARTH WHERE ALL MY DREAMS COME TRUE

( Meitaki Atupaka = Mange tak )