Bedre og bedre Berthelsen

Hello Friend
Hello Friend

Ove Nørhave, Nordjyske Stiftstidende

Det kan godt være, at sangstemmen ikke er verdens eller Danmarks største eller sikreste eller tydeligste.
Men for hver plade får Ole Berthelsen - freelance-pædagog fra Nørre Uttrup med sang og musik som andet og meget mere end en fritidssyssel - stadig bedre styr på sine virkemidler. Og tydeligvis stadig større mod til at give sig i kast med flere genrer. Denne gang den afart af country, der kaldes bluegrass, understreget med det højkompetente hold af drevne studiemusikere, som den amerikanske producer Charlie McCoy har samlet i sit Masterlink Studio i Nashville.
I løbet af lidt over en halv time kommer Berthelsen & Co. godt rundt. Fra lidt tungere, blues-pulserende numre over skiftende doser mere eller mindre traditionel country til en slags hyperaktiv skiffle, en ret vildt banjoklimprende fuldt-fart-frem-stil, som er flottest fremme i Linda Love, men også på én gang alvorlige og pudsige Split Personality om at gå så meget op i stil, ikke mindst hårmode, at man er i fare for at sætte sin identitet over styr.
For under den generelt gemytlige, lindt flydende overflade bobler holdningerne hos Berthelsen. Om prisen ved at ville være (for) perfekt. Eller om de mange, der af den eller anden grund er kommet skævt ind på tilværelsen.
For 20-30 år siden ville den slags nok være blevet kaldt protestsange. Men Berthelsens enkle, men store kunst består i at gøre de reelle problemer konkrete, sætte kød og blod og karakter på dem. Og udsætte dem for den ene ret iørefaldende melodi efter den anden.
Blandt de første til at trimle i øregangen er den stille, kønne ”Slow-motion Action Boy” om nærmest at være født langsom og den solide, rockabilly-agtige ”Stay Home Tonight” om at overgive sig til mageligheden.
Med Charlie McCoy og en flok blændende musikere er Berthelsen i særdeles gode hænder tværs gennem 10 aldeles udmærkede, underholdende og tankevækkende country-, bluegrass-, blues-, rock- og popnumre.