Stærkt udspil

Basic Neeeds
Basic Neeeds

 

Stærkt udspil fra utrættelig Nordjyde

Uffe Christensen, Jyllands-Posten, tirsdag d. 20/12 1994

Han er ukuelig: nordjyden Ole Berthelsen, der i disse dage sender sit sjette album på gaden. Plader, han stort selv har finansieret, men "Basic Needs" udgives i samarbejde mellem hans eget selskab Gurre Records og distributionsselskabet Mis. Label i Aalborg. Ole Berthelsen har alle dage brændt for sin kunst, og at han selv har mattet finansiere de fleste af sine udgivelser har ikke bremset lysten til at fortsætte. Kompromisløse og stædige Ber thelsen må ud med sit budskab. Koste hvad det vil!
Hos ham er det et basalt behov. Og så tilhører Berthelsen den del af de danske rockkunstnere, der altid har et seriøst budskab med det han laver. Arbejdet med ”Basic Needs" - der har varet i et års tid - har ikke været forgæves: Pladen er Ole Berthelsens hidtil bedste - også selvom han desværre har droppet det danske sprog til fordel for det engelske. Desværre, fordi netop Ole Berthelsen har skrevet mange gode danske sange, men det sproglige skift skal ikke ses som et udtryk for, at han vil skjule sig bag et andet sprog. Tværtmod. Der er masser af alvor og god mening i de 13 nye sange.
I modsætning til tidligere plader er ”Basic Needs” langt mere rockorienteret, og det passer fint til Ole Berthelsens stemme, der har ligheds punkter med fynboen Ole Friis’ stemme. De to er gjort af lidt af det samme stof.
Ole Berthelsen viser igen, at han har tæft for at skrive sange, og i forbindelse med pladen "nøjes" han denne gang med at synge. Ved siden af sig har han bassisten Ole Bach, keyboardspille-ren Christian Vardinghus, trommeslagerne Steen Har-der og Henrik Vardinghus og guitaren er lagt i hæn-derne på Claus Hvass (Walk the Wa1k). Der ydes en solid holdindsats i de 13 sange, men instrumentalt er det dog især Claus Hvass’ frem-ragende guitarspil, der imponerer. Hvass har sans for både den kontante rockguitar og det følsomme og er desuden i stand til at tilpasse sin lyd til stemningen i Ole Berthelsens sange.
Som en rød tråd gennem pladens tekster går menneskets basale behov for tryghed og omsorg. Et behov. der globalt alt for ofte skubbes til side af politiske og kommercielle interesser. Ole Berthelsen angriber emnet på forskellige måder, men sammenfatter det hele i en forrygende skæv udga-ve af Beatles-sangen "All You Need Is Love." Med "Basic Needs” bør verden udenfor Aalborg få øje på den ihærdige og idealistiske slider, som i øvrigt frem til den 22. december opfører "Basic Needs" sammen med et seks mand stort band samt 20 dansere og korsangere på Det Hemmelige Teater i Aalborg.