Enkle sange med budskab

Flygtning
Flygtning

 

 

 

 

 

 

 Uffe Christensen, Jyllandsposten 2/5 1989

For år tilbage var det ikke usædvanligt at de danske rocktekster indehold markante meninger – politiske holdninger. Det var dengang, musikken – vellyden og de musikalske præstationer – betød mindre end de holdningsmættede tekster.
Nordjyden Ole Berthelsen fortrænger i sin meget simple og rå musik de sidste mange års udvikling og vender tilbage til ordet. ”Flygtning” hedder hans tredje LP, og i otte tekster beskriver han flygtningenes svære problemer, Efter at have arbejdet med flygtninge i Nordjylland i flere år, så ved han hvad han skriver om. I ikke altid lige mundrette, men alligevel meget direkte og ordrige tekster, beskriver han angsten og modløsheden blandt flygtningene, og han sætter selvsagt også den intolerance , der møder disse mennesker i relief. Flygtningesangene er alle vægtige. Stærk er f.eks. ”Frihedens hotel”, der givet beskriver den håbløse situation, en stor gruppe flygtninge blev sat i, da de blev anbragt i et tidligere hotel på torvet i den nordjyske ferieby Blokhus.
Ud over flygtningesangene indeholder pladen blandt andet en flot ballade, der beskriver en skolefest på Nørre Uttrup skole den 22. november 1963, hvor Ole Berthelsen sammen med resten af skolens unger flintrer rundt i gymnastiksalen, der er pyntet med farvet crepe-papir. En helt almindelig skolefest indtil lærer Knudsen standser festen med sit chokerende budskab: Nu er alt forbi, for de har myrdet Kennedy. Ole Berthelsen beskriver den kvælende krigsangst og den lammelse, budskabet skabte. En dyb angst og usikkerhed, der også præger nutidens flygtninge. De holdningsmættede tekster opnår styrke og vægt gennem hans prunkløse rå – og charmerende –rockmusik.
Befriende, at også en Ole Berthelsen får mulighed for at skabe krusninger i den pæne blanke overflade, der kendetegner store dele af den danske rock. Der er bestemt også plads til Ole Berthelsens bevidste tekster og simple rock, der ofte lyder som om den blev spillet i et kælderlokale i Nørre Uttrup for mange år siden

 

Fremtiden - Februar  1989